Zerdeçal veya sonkök

ELDE EDİLEN RENKLER

Sarı

İÇERDİĞİ BOYARMADDE

Curcumin
Zerdaçal 90 santimetreye kadar boylanabilen çok yıllık yaprakları mızrak şeklinde ve sarı renk çiçekli bir bitkidir. Afrika’dan Hindistan, Sri Lanka Endonezya, ve Güney Çine kadar tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişir. Ana vatanın büyük olasılıkla Doğu Asyadır.

Zerdeçal bir çok ülkede gıda, kozmetik, kağıt ve deri gibi alanlarda boyarmadde olarak kullanılmaktadır. Günümüzde yetiştiği ülkelerde tekstil elyafını boyamada kullanılmaktadır.Tarihçe
Zerdeçal çok eskiden kültürü yapılan bir bitkidir. Bitkinin toprak altı gövdesinin (kök gövdesi) ticareti yapılmıştır. Öğütülerek toz haline getirilmiş kök gövdeleri, Roma İmparatorluğuna ihraç edilmiştir. Doğal olarak yetişen bitkinin Hindistan ve Çin’de bazen Hint safranı olarak da adlandırılmıştır. Zerdeçal birçok alanda renklendirici madde olarak kullanılmasının yanında Asya ülkelerinde, Antik Yunan ve Roma’da yün ve ipek boyamacılığı için de kullanılmıştır.